expedities

Missie Sila 2011

  • Locatie: Groenland
  • Tijdsplan: Mei 2011

In mei 2011 vond er op initiatief en begeleiding van de poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo een bijzondere reis plaats in Groenland: ‘Missie Sila’.

Deelnemers aan deze missie waren onder andere de ZKH Prins Willem Alexander, Robbert Dijkgraaf (president KNAW), Erik Oostwegel (voorzitter van de Raad van Bestuur van Royal Haskoning) en Johan van de Gronden, directeur van het WNF en gastheer.

Daarnaast droegen vertegenwoordigers van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA (CryoSat 2 missie) en wetenschappers van de Universiteit Utrecht waar onder Paleoklimatoloog Appy Sluijs, Glacioloog Roderik van de Wal en Erik Jaap Molenaar ook bij aan de inhoud van het programma vanuit hun opgedane kennis en ervaring.

Het programma had tot doel om de dialoog te bevorderen over het kwetsbare poolgebied dat tevens grote economische waarde heeft. De reis is een voorbeeld van het samenbrengen van verschillende expertisegebieden. Samenwerking kan onnodige schade voorkomen en een zo duurzaam mogelijke ontwikkeling van het poolgebied bevorderen.

Belangrijk onderdeel van het programma was een rondetafel-bijeenkomst met een Groenlandse delegatie; een open en informeel gesprek over de dilemma's en de kansen die de veranderingen in het gebied opleveren. Premier Kleist van Groenland en Inuit leider Aqqaluk Lynge maakten deel uit van de Groenlandse delegatie.

De naam ‘Missie SILA’ is gekozen omdat Sila in de Inuït-taal een verzamelbegrip is voor de drijvende kracht achter alles wat leeft.

Missie Sila 2011