expedities

Notice Expedition 2007

  • Locatie: Groenland
  • Tijdsplan: april – mei 2007

Op 30 april 2007 stond Philip de Roo samen met Joep Bovens en Eric Schlameisen aan de rand van de oostkust van de Groenlandse IJskap om een onbevoorrade oversteek te maken van 600 km. Ieder expeditielid trok zelf een slede voort van 90 kg. De expeditieleden hebben ervoor gekozen om geen helikopterdropping te maken. De eerste 1.000 hoogtemeters vanaf de kust hebben ze dus zelf overwonnen, inclusief de gletsjerspleten die overal op de loer lagen.

Op de 4e expeditiedag werd het team plots overvallen door een Pitoraq. Deze stormen komen elke twee weken voor in de kustgebieden van Groenland en kunnen snelheden hebben van meer dan 250 km/h. De expeditieleden zaten op de minuut af 24 uur vast in hun VE 25 tent, waarin angstige momenten werden beleefd. In de daarop volgende 300 km moest stevig tegen de wind in worden geknokt om progressie te maken. Later kon het drietal gebruik maken van de meegenomen vliegers om kitend sneller vooruitgang te boeken.

De oost-west oversteek werd volbracht in 26 dagen tijd, van land tot land als eerste Nederlanders. Op 25 mei 2007 bereikte het team de Westkust van Groenland.

Tijdens deze expeditie werd in samenwerking met Marc Cornelissen onderzocht of het mogelijk is om een wetenschappelijk protocol op te stellen voor toekomstige expedities die uitgevoerd zullen worden in de Arctische regio. Daarnaast werden er belangrijke testen gedaan met betrekking tot biobrandstoffen.

Notice Expedition 2007