expedities

Mt. Forel 2010

  • Locatie: Oostkust Groenland
  • Tijdsplan: Juni 2010
  • Afstand: 400 km

Begin juni vertrokken Philip de Roo, Koen Beekman, Allard Schram en Luc Reijnders vanuit de oostkust van Groenland naar het berggebied Sweizerland om de Mount Forel (3360m) te beklimmen. Helaas kon het oorspronkelijke plan, de oversteek van de groenland, niet uitgevoerd worden omdat de Groenlandse autoriteiten vlak voor het vertrek de permits hadden ingetrokken uit veiligheid redenen vanwege de zeer slechte omstandigheden in de ijsval aan de westkust. De expeditie startte direct in slechte weersomstandigheden. White out (dikke laaghangende mist) windkracht 7 tegen en veel verse sneeuw of motsneeuw tot soms wel een meter per dag. Dit herhaalde zich 10 dagen lang achter elkaar, waardoor de geplande dagafstanden niet gehaald konden worden, al werd elke mogelijkheid om afstand te maken aangegrepen… Daarbij kwam ook dat een van de teamleden helaas halverwege de expeditie plotseling geëvacueerd moest worden vanwege familie omstandigheden.

Om veiligheidsredenen is er besloten om op dag 14 (met de Mount Forel in zicht) van de expeditie de terugreis te maken, aangezien het team via de zelfde route als de heenweg terug zal moeten keren en de condities niet optimaal waren. Deze tijd bleek achteraf hard nodig in verband met gletsjerspleten en opkomende Pitoraq’s (harde winden).

Uiteindelijk kwam het team na 25 expeditiedagen aan in het dorpje Isortoq waarna een pick-up per boot hen weer terug bracht naar het dorpje Tasiilaq om vervolgens terug te vliegen naar Nederland.

Mt. Forel 2010